http://www.vansterpartiet.se/val

Flykten från den objektiva verkligheten

Sunday, February 26, 2006

Det sekulariserade folket och gud

Jag skulle vilja hylla vidareutvecklingen av blogging, podcast. På grund av brist på tid och ro har radion alltid förpassats till tredje plats av mitt mediaintag. Men nu när SR har börjat lägga ut sinna program har jag äntligen kunnat ta del av en massa folkbildning. 

I senaste programmet av filosofiska rummet har de en diskussion av Freud. De går igenom det mesta - som för de redan upplysta antagligen uppfattas som gammal skåpmat - om psykoanalysen. Men en mycket intressant sak som de (eller Ove Vikström i en lång monolog) går igenom är människans relation till gud. De diskuteras hur man bildarrelationer till olika objekt i sin omgivning. Hur gud blir ett inre objekt som färgas av relationerna till föräldrar och därmed en väldigt privat gestalt som idealiseras som den perfekte föräldern. 
Likaså som relationer till alla andra i sin omgivning skapas kan dessa både baseras på verkliga objekt eller till fiktiva, men minst lika betydelsefulla objekt. 

I ljuset av de respektlösa övertramp jyllandsposten m.fl. gjorde, anser jag mig väldigt upplyst av denna förklaring av människans relation till gud. Droppen som fick bägaren att rinna över i detta fall var ett klavertramp som i den sekulariserade förtryckarkontexten skulle kunna liknas med smädelser riktade mot våra närmaste och käraste. Så även om alla ska kunna få säga precis vad man vill om vad man vill, måste man även respektera varandra. De som hävdar att det finns moraliska poäng i att skita i den respekten eller att vinnaren ska få baktala den missgynnade och med kapitalets makt sprida en ensidig bild av "verkligheten", kan alltså i min mening lika gärna våldtas av sin pedofila kärnfamiljsfader.  

0 Comments:

Post a Comment

<< Home